Titel: Skydd för bytet i snarorna.

Meddelare: Skogsarbetare Albert Kempe  År: 1934

Socken/stad: Liden

Far min talade om hur man skulle sätta fast dom. Joo, då skulle man begagna en död människa, då. Man skulle ta ett måttband och mäta längden hur lång han var och sedan runt om livet - tre gånger. Sedan man så hade mätt honom tre gånger skulle bandet innanför skjortan runt om livet och knytas till. Om då någon tar något du rår om, så rycker det i det där bandet och den som tagit något är inte i stånd att gå ur stället, för du håller fast honom då. Men knyter du upp bandet slipper han lös, annars kunde han få stå och frysa ihjäl också.

Nordiska museet. Frågelista. Jaktens och fiskets folklore. Avskrift av Ulma 8317, 8318, 8319.